Savjeti

5 stručnih savjeta za dizajniranje kuhinje po mjeri: Tako to rade profesionalci

Svi znamo da je kuhinja središte doma, a često i prostor u kojem provodimo najviše vremena

Stoga je izuzetno važno da je kuhinja vrlo ugodna za boravak, ali i iznimno funkcionalna. Zbog toga su kuhinje po mjeri idealno rješenje jer ćete je dizajnirati baš po vlastitoj mjeri.

Dizajniranje kuhinje po mjeri poput profesionalca

Prva stvar o kojoj ćete razmišljati, ako razmišljate poput profesionalnog dizajnera, jest raspored kuhinje radi nesmetanog kretanja po prostoru tijekom pripreme hrane, kuhanja ili čišćenja. Profesionalno dizajnirana kuhinja pruža:

-laku dostupnost,
-optimalne pokrete i
-višenamjensko korištenje kuhinje.

Kako biste to postigli, postoji nekoliko ključnih točaka koje treba uzeti u obzir:

1) Stvorite logičan raspored

Kada planirate svoju kuhinju važno je imati na umu sljedeće glavne procese u kuhinji: pohrana i priprema hrane, posluživanje i čišćenje nakon obroka.

Radni prostori trebaju pratiti tijek glavnih procesa u kuhinji, odnosno pripreme hrane i biti grupirani točno tim redoslijedom. Ne želite staviti štednjak na suprotnu stranu prostora od sudopera, ili hladnjak između sudopera i štednjaka, jer će to komplicirati bilo koji zadatak na kojem radite.

2) Vodite računa o udaljenosti – niti previše blizu niti previše daleko

Kuhinjski otok i prostor između sudopera i štednjaka su mjesta namijenjena za pripremu jela. Ako uključujete kuhinjski otok u raspored kuhinje pažljivo razmotrite njegovu lokaciju. Pazite da ne blokira područje ispred vaših glavnih uređaja, kao što su zidne pećnice, perilice posuđa i hladnjaci.

Osigurajte uvijek dovoljno prostora za otvaranje vrata uređaja i dovoljno prostora za prolazak kad su vrata otvorena, ali ne previše. Slobodno izmjerite raspon svojih ruku, koliko vam je jednostavno nešto dohvatiti, a potom te mjere uzmite u obzir kod organizacije prostora.

Radna površina za pripremu jela, između štednjaka i sudopera, mora zadovoljiti vizualne i tehničke zahtjeve i omogućiti nesmetano obavljanje uobičajenog dijela procesa pripreme. Stoga preporučljivo osigurati minimalnu duljinu od 90 cm radne površine, za standardnu širinu radnih ploča.

Razmak kuhinjskih prolaza, s obostrano postavljenim elementima je optimalno 120 cm širine. Iznimno je moguće ostaviti i prolaz od 100 cm, ali u tom slučaju treba obavezno paziti na smjerove otvaranja vrata uređaja i ormarića te ladica.

U promišljenim kuhinjama jako se vodi računa o udobnosti korištenja kuhinje i smjerovima i načinima otvaranja.

3) Kuhinje po mjeri osigurat će vam radne trokute, a oni su bitni

Ako trebate kružiti oko lošeg rasporeda radnih površina, kuhanje i čišćenje kuhinje mogu brzo postati neopisivo naporna i iscrpljujuća zadaća.

Vodite računa da su tri najvažnija elementa svake kuhinje: štednjak, hladnjak i sudoper. Dobar raspored kuhinje omogućit će lakše kretanje između tih elementa tijekom kuhanja. To se postiže stvaranjem ‘radnog trokuta’ između štednjaka, hladnjaka i sudopera koji je obično pod kutom od 15° do 25°.

Također, kuhinja može imati nekoliko radnih trokuta ovisno o potrebama. Primjerice: primarna zona za pripremu hrane (označena u plavoj boji), sekundarna zona za kuhanje i pečenje (crveno) i treća zona za cirkulaciju kroz kuhinju (žuto). Raspored kuhinje u kojem se ‘radni trokuti’ ne preklapaju osigurat će nesmetano odvijanje prometa kroz kuhinju, što je posebno važno za neometanu pripremu hrane.

4) Pretvorite kuhinju u višenamjensku

Tijekom posljednjih godina, kuhinje uključuju sve više sadržaja prikladnih za druženje, zabavu i opuštanje. Profesionalni dizajneri stoga uvijek oblikuju kuhinju kao otvoreni i privlačan višenamjenski prostor namijenjen za zabavu i kuhanje istodobno.

Jedan od omiljenih kuhinjskih elemenata, kod većine korisnika, je kuhinjski otok sa sjedalima. Kuhinjski otok naprosto poziva goste i članove obitelji na opuštanje i druženje bez ometanja ostalih radnih procesa u kuhinji i presijecanja puteva ‘radnog trokuta’.

5) Definirajte vlastite želje i potrebe

Provjerite mogućnosti oblikovanja vlastite kuhinje i definirajte što preciznije vlastite želje.

Kuhinju možete planirati i sami, međutim  postoji puno pravila o kojima treba voditi računa kako bi došli do savršene kuhinje. Svaki je prostor jedinstven i zahtjevan na svoj način, pa je nije uvijek lako pronaći odgovore i gotova rješenja na postojeće situacije. Često su instalacije, te prozori i vrata postavljeni tako da je potrebna stručna pomoć oko organizacije prostora.

Preporuka je da se svakako savjetujete s profesionalnim dizajnerima, koji će sve vaše želje oblikovati u kuhinju dizajniranu točno prema vašim potrebama. Cijena koju za to platite je neusporedivo manja od izvedbe loše kuhinje koju ćete koristiti desetljećima.

Bilo kakve odmake od ponuđenih rješenja, jedinstvene naglaske ili neke posebnosti čak i u najsitnijem detalju, poput primjerice istog dekora u zidnoj oblozi, stropnom nadvoju i radnoj površini, moguće je postići samo izradom jedinstvene kuhinje po mjeri.

You may also like

More in Savjeti