Izlog MaterijalaTvoj Izlog Ideja

Zlato, srebro, bakar: Metalne površine će unijeti otmjenost, ali morate pripaziti na jedan detalj

Na što paziti, kako metalne površine stilski uklopiti i postići željeni efekt? Pripremili smo kratki vodič u kojem smo objedinili sve što trebate znati da bi vaš dom zablistao u neodoljivom sjaju vaših omiljenih metala

Metali se tradicionalno koriste u dizajnu interijera još od srednjovjekovnih vremena i bili su u središtu brojnih trendova kroz godine. Srebro je na vrhuncu popularnosti bilo početkom prošlog stoljeća, krom dvadesetih godina, a zlato i mjed osamdesetih. Međutim, primjene metala nikad nisu bile toliko raznolike kao danas. Bilo da se radi o namještaju, rasvjetnim tijelima, ukrasima ili čak zidnim i podnim oblogama – metalne površine su apsolutni hit kada se radi o uređenju interijera.

Otvorite vrata metalima u svom domu kako biste unijeli dašak glamura kroz naglaske na pojedinim površinama. Ili ih koristite kako biste stvorili jedinstvene i upečatljive komade namještaja koji će zablistati u prostoru. Njihova velika prednost je to što se uklapaju u različite stilove, pa možete već sada početi razmišljati o unošenju metala u vaš dom kako biste ga učinili uzbudljivim i odvažnim. 

Zlatna boja u kuhinji

Želite li da vaša kuhinja bude drugačija i posebna, napravite korak dalje od zlatnih visilica i ručkica – detalja koji su najčešće zastupljeni u ovoj boji. Razmislite o zlatnim kuhinjskim frontama jer se ova plemenita nijansa zadnjih godina sve češće pojavljuje i na većim površinama u kuhinji. U kombinaciji s tamnim drvetom unijet će nevjerojatan glamura u centralnu prostoriju vašeg doma. Tako će zasigurno izazvati pozitivne reakcije kod svakog gosta.

Tajna je u umjerenosti, stoga je vrlo važno naći pravu mjeru kako biste na elegantan način ukomponirali zlato u ostatak interijera. Vodite računa o odabiru nijanse i vrsti materijala.

Bakar u industrijskom interijeru

Bakar je u potpunosti komplementaran sa većinom stilova, a popularnost koju uživa duguje povratku industrijskog stila u interijere. Kao svestran i praktičan metal, bakar je oduvijek bio cijenjen. Međutim, danas se percipira isključivo kroz njegovu funkcionalnost. No, nije nužno da se može koristiti samo u urbanim industrijskim prostorima s izloženim instalacijama, industrijskom rasvjetom i namještajem od vodoinstalaterskih cijevi. Bakar može dati posebnu čar prostoru, posebice kroz moderne materijale za izradu površina. Na taj način će unijeti dozu retro luksuza u vaš prostor.

Bakar je specifičan po tome što stvara naglašen kontrast u interijeru, pa se preporuča povesti računa pri odabiru materijala s kojim ćete ga kombinirati. Primjerice, savršeno se slaže sa crnim aluminijskim policama. Efekt će biti i više nego dojmljiv, a prostor profinjen i topao.

Aluminij za moderni minimalizam

Aluminij je materijal koji je s vremenom postao sinonim za minimalizam, vrhunski dizajn i visokotehnološka rješenja. Nenametljive i neutralne, metalne površine izvedene u brušenom aluminiju postat će upečatljiv detalj interijera. Ako želite postići osjećaj modernog minimalizma i luksuza u interijeru, metalne površine od brušenog aluminija su odličan izbor. Pritom imajte na umu i da neutralnost brušenog aluminija pomaže pri isticanju detalja dekorativnih elemenata interijera postavljenih ispred ili na tu površinu – bilo da se radi o antiknom komadu ili o biljci.

Ipak, dobro je znati da aluminij svakako stvara dojam luksuza, ali aluminijske površine ostavljaju i dojam hladnoće. Pokušajte biti umjereni u količinama ovakvih površina, te svakako iskoristite njegovu neutralnost. Također ga možete kombinirati s toplim i zanimljivim elementima uređenja. Na taj način ćete ostvariti željeni dojam modernog minimalizma, ali ne i učiniti prostor odviše hladnim.

Metalni tonovi unose glamur i otmjenost u sve prostorne komponente, od dekorativnih elemenata, namještaja do cjelovitih interijera. Nepogrešiv su odabir ako želite oplemeniti svoj životni prostor i dati mu poseban touch. Pri tome budite umjereni i pazite na odabir boja i materijala. Aluminij, platina, inox, zlato, bakar ili bronca – uživajte u sjajnim bojama i svjetlucavim metalnim teksturama. Na taj način možete svoj dom učiniti prepoznatljivim i drugačijim.

You may also like