SavjetiTvoj Izlog Ideja

Spas za mnoge: Sudoper za malu kuhinju i kako ga odabrati

Odabrati sudoper za malu kuhinju može biti izazovan posao, osobito ako doista nemate puno slobodnog radnog prostora

Prije nego li odaberete sudoper idealan za vašu kuhinju, potrebno je uzeti u obzir elemente poput načina ugradnje i rasporeda slobodnog prostora u kuhinji, ali i ostale čimbenike.

Sudoper za malu kuhinju najbolje ćete odabrati ako u obzir uzmete svoje svakodnevne aktivnosti, navike i potrebe. Za one koji često pripremaju kompliciranija jela, pa samim time prljaju i više posuđa, preporuka je svakako sudoper s dva korita. Jedno korito, bez cjedila, je rješenje za one kojima je potrebno više slobodne radne površine.

Ugradnja sudopera – ispod, iznad ili u ravnini s radnom površinom

Ovo se možda čine kao tehnički detalji koje i ne trebate nužno znati, no način ugradnje sudopera je izuzetno važan prilikom odabira onog pravog. 

Klasičan odabir ugradnje sudopera je ugradnja iznad radne površine, to jest nasadna ugradnja. Ovakav način ugradnje zahtjeva izrezanu rupu u radnoj površini u koju se sudoper stavlja te njegovi rubovi sjedaju na površinu. Takav tip sudopera kompatibilan je s brojnim materijalima poput dekorativnih iverala, drveta, mineralnih i kvarcnih ploča.

No, valja napomenuti kako je takav sudoper nešto zahtjevniji za održavanje. Naime, kod ugradnje sudopera ‘iznad’ radne površine, rub sudopera je izbočen u odnosu na površinu zbog čega se ondje skuplja prljavština i češće zadržava voda.

Kod ugradnje sudopera iznad radne površine, rubovi savršeno sjedaju u izrezanu rupu, a mogu se ugraditi na velik broj materijala.
Photo: Iverpan

Estetski elegantna i u posljednje vrijeme izuzetno popularna opcija jest podgradna ugradnja, odnosno ugradnja sudopera ispod radne površine. Riječ je o minimalističkoj, ali efektnoj opciji koja omogućava vrlo jednostavno čišćenje. S druge strane, ovakav tip ugradnje mora biti besprijekorno izveden, da bi se spriječilo curenje. Sudoper za malu kuhinju ugrađen ispod radne površine ne može biti instaliran na radne ploče od dekorativnih iverala, ali je izvrstan za mineralne, Compact i kvarcne ploče.

Radne ploče od dekorativnih iverala nisu pogodne za podgradnu ugradnju, jer je njihov rub vrlo osjetljiv, pa nije otporan na utjecaj vode čak i kad je zaštićen trakom za kantiranje. Radna površina od mineralnih ili kvarcnih ploča, Compacta ili punog drveta bit će savršen spoj s ovakvim tipom sudopera. Compact je poznat po svojoj vodootpornosti, čvrstoći i trajnosti pa nije neobično vidjeti ga u izvedbi kuhinjske radne ploče. 

Sudoper za malu kuhinju ugrađen ispod površine radne ploče, funkcionalno je i popularno rješenje u modernim kuhinjama.
Photo: Reginox

Treću opciju predstavlja ugradnja sudopera u ravnini s radnom površinom, odnosno integrirana ugradnja sudopera. Ovaj način zahtjeva udubljenje debljine ruba sudopera urezano u radnoj ploči. Takav sudoper u maloj kuhinji zadržava čvrstoću i lakoću ugradnje poput onog koji je ugrađen iznad površine, ali pruža dodatnu estetiku te jednostavnost čišćenja poput podgradne ugradnje. Ovaj se tip sudopera može ugraditi na čvršće materijale poput granita, kvarca, masivnog drveta i neizostavnog Compacta.

Sudoper ugrađen u ravnini radne ploče posebno je efektan detalj u maloj kuhinji.
Photo: Iverpan

Kakav sudoper odabrati?

Pri odabiru savršenog sudopera za malu kuhinju iznimno je važno u obzir uzeti prostor. Iskoristite trikove koji će doprinijeti da radni prostor kuhinje ne ‘ispašta’. Tri su varijante sudopera koji se savršeno uklapaju u male kuhinje: 

  • Jednostruki sudoper bez cjedila– upravo onako kako i zvuči, ovo je sudoper s jednim koritom i jednim sifonom. Dostupan je u mnogo različitih izvedbi i idealan je odabir za kuhinje s malo radnog prostora. 
  • Jednostruki sudoper sa cjedilom –  je klasična i popularna opcija. Takav sudoper ima jedno korito i jedno cjedilo koje može biti i prostor za sušenje posuđa, posebice u kuhinjama koje nemaju prostora za perilicu suđa. 
  • Sudoper s dva korita – možda se čini da je ovo čudna preporuka, no takav sudoper za malu kuhinju može biti odlično rješenje! Sudoper s dva korita ima i dva odvoda, gdje jedno korito može biti nešto manje i služiti za cijeđenje, pranje i ispiranje posuđa.

Sudoper za malu kuhinju – oblici i dizajn

Osim veličine, na izgled kuhinje svakako će utjecati i oblik sudopera. U mini kuhinjama gdje doista nema prostora, okrugli i ovalni sudoperi čine veliku razliku. Takvi sudoperi ne zauzimaju puno prostora i mogu se ugraditi u neiskoristive dijelove kuhinje. Često dolaze u varijanti nešto dubljeg korita pa je dovoljno prostora osigurano.

S druge strane, glavnina sudopera dolazi u četvrtastim ili pravokutnim oblicima i često postoji opcija nadogradnje s pametnim rješenjima poput daske za rezanje koja savršeno stoji na sudoperu, cjedila ili držača za spužvicu.

Uzevši u obzir raspored elemenata u kuhinji, veličinu i vrstu radne ploče, ključno je odabrati mali sudoper koji za vas radi puno. Imati malu kuhinju zaista nije element koji vas treba natjerati na kompromis između vašeg životnog stila i funkcionalnosti.

S obzirom na iznimno veliku ponudu i raznolikost, mala kuhinja u današnje vrijeme doista nije razlog za brigu niti je problem koji će vas primorati na kompromis između vašeg životnog stila, estetike i funkcionalnosti.

You may also like

More in Savjeti