Iskustva i inspiracijeSavjeti

3 odlike praktične kuhinje – organizacija prostora i udobnost

Učinite sve kako biste postigli savršenstvo vlastite kuhinje kroz najvažnije odlike praktične kuhinje

Čovjekova je udobnost najvažnija u svim područjima života. Sasvim je normalno da nas tehnološki napredak sve više ‘mazi’, od brzog pristupa raznovrsnim informacijama do upravljanja uređajima i strojevima. Taj je napredak vidljiv i kroz najmanje detalje, primjerice bolju organizaciju i iskoristivost prostora, te optimizaciju i udobnost prilagođenu našim pokretima. Korisnost svakog napretka dolazi do izražaja u procesima koji se neprestano i svakodnevno ponavljaju, poput kuhanja, spremanja i sl.

Udoban kuhinjski prostor je prostor u kojem se bez napora može pristupiti namirnicama ili posuđu, pripremiti jelo i servirati. Kada dodatno povećamo iskoristivost naših kuhinjskih elemenata, organiziramo namirnice i posuđe da je preglednije i dostupnije, postignemo nečujno i meko otvaranje i zatvaranje ormarića, koje može reagirati čak i uz najmanji poticaj ruke, tada smo zadovoljili sve elemente praktične kuhinje u kojoj je boravak i kuhanje neopisiv užitak.

1. Organizirajte u kuhinji neometane tijekove rada

Odlična je organizacija prostora u kojoj se ne morate puno umarati i kretati. Promislite o svojim navikama tijekom spremanja namirnica, pripreme hrane ili kuhanja. Ako se već u fazi planiranja vodi računa o svim procesima i kretanju prilikom kuhanja, posao se kasnije obavlja gotovo sam od sebe.

2. Organizacija praktične kuhinje uz dodatni prostor za spremanje

Prostora nije nikad dosta! Postojeći je prostor potrebno maksimalno iskoristiti, odnosno pokušati osigurati dodatan prostor gdje god je to moguće!

Evo nekoliko korisnih ideja za dobivanje više spremišnog prostora uz iste dimenzije kuhinjskog namještaja.

Spremišni prostor gdje ga prije nije bilo 

Iskoristite mogućnost izvlačnih ladica, oblikovanih za iskorištavanje prostora oko sifona. Tako možete dobiti spremišta tamo gdje ga prije nije bilo.

Moguće je nabaviti posebne ladice za tu namjenu, ali i oblikovati ‘klasične’ ladice prema sifonu i zaštiti ih posebnim ulošcima za ladice.

Kante za smeće s dodatnim spremištem

Pametno osmišljene kante za odvajanje smeća kojima je nemoguće odoljeti. Imaju posebno razvijeni sistem za skrivanje smeća i eliminaciju neugodnih mirisa. Kombiniraju razne mogućnosti odvajanja otpada uz dodatna spremišta i maksimalno iskorištavanje prostora unutar vlastitih kuhinjskih ormarića. Kante su prilagođene umetanju u ladice ili ormariće u dijelu kuhinje neposredno uz radnu površinu namijenjenu za pripremu jela što je iznimno praktično.

Kutne košare za više prostora

U kutnom ormaru moguće je iskoristiti i teško dostupan prostor za spremanje raznog posuđa i lonaca ugradnjom kutnih kuhinjskih košara. Posuđe je lako dostupno radi posebno osmišljenog mehanizma koji se pokreće jednostavnim otvaranjem ormarića.

Smočnica u kuhinji u koju stanu sve zalihe

Ormar za namirnice s nekoliko lako dostupnih košara nudi iznimno puno mjesta za pohranu namirnica. Ovisno o prostoru koji je na raspolaganju moguće je izvesti ormar u nekoliko širina i visina. Ormar štedi prostor i u cijelosti zamjenjuje smočnicu.

3. Unesite udobnost kretanja u svoju kuhinju!

Osjetite lakoću rukovanja namještajem, pri kojoj je otvaranje i zatvaranje namještaja pravi doživljaj.

Pronađite inspiraciju za svoj dom uz glavne grupe proizvoda, upotpunjene tehnologijama kretanja i unutarnjim pregradama.

Spojnice su neizostavni dio namještaja za fleksibilan/pokretan spoj vrata s ormarićem. Kvalitetna spojnica uvijek je spremna za nošenje i otvaranje/zatvaranje krila vrata, a na izbor utječe veličina krila uz mogućnost ugradnje nečujnog i mekog sistema zatvaranja.

Ovisno o dizajnu ormarića moguće je odabrati razne tipove spojnica koje će osigurati primjerice potpuno otvaranje vrata ili samo do 90 stupnjeva, te je moguće je potpuno pokriti tijelo ormara ili ga ostaviti vidljivim. Razne spojnice omogućuju spojeve s vratima od raznih materijala primjerice iverala, compacta ili stakla.

Sustavi ladica nude raznovrsne mogućnosti dimenzioniranja ladica i sustava izvlačenja. Osnovna im je namjena omogućitu savršenu organizaciju prostora i najzahtjevnijim korisnicima. Razne pregrade, ulošci, organizatori, košare i kante za odvajanje otpada osmišljeni su kako bi svojim dimenzijama odgovarali sustavima ladica i prilagodili se individualnim navikama i željama.

I naposlijetku – ne ustručavajte se izabrati za sebe najbolje!

You may also like