Izlog Materijala

Znate li da pluto ima sposobnost upijanja CO2?

Pluto je u interijeru sve traženiji materijal, a od njega rade i namještaj

Ovaj prirodni i zdravi izolator ne samo da štiti od buke i vibracija, već je također otporan na vlagu. Osim toga, pluto se može koristiti kao zidna obloga fantastičnog dizajna, čime može svaki interijer učiniti posebnim, toplijim i zdravijim. Zbog svog svojstva upijanja CO2, pluto je i poput samozatajnog superjunaka unutarnjeg uređenja.

Dignite kvalitetu života na višu razinu uz pluto

Pluto, kao nama prepoznatljiv i rado korišten materijal, ima izvanrednu sposobnost da nam povrati sjećanje i pruži udobnost, omogućujući energiji da slobodno teče u prostoru. On dopušta kući da diše, poboljšavajući kvalitetu života. No, ovaj plemeniti materijal tek čeka trenutak da procvjeta i izvan zidova građevina što je zadatak koji čeka buduće generacije.

U građevini i uređenju interijera pluto se u prošlosti koristilo isključivo kao izolacijski građevinski materijal, ali su brendovi poput GenCorka, koji omogućuje razne stilove uređenja interijera, i BlackCorka, koji pretvara pluto u namještaj, počeli pomicati tu paradigmu.

Zvučni i termalni izolator te djeluje protiv vibracija

Pluto koje se koristi za uređenje interijera potpuno je prirodno i ne sadrži nikakve dodatke. Dobiva se isključivo od grana hrasta plutnjaka koje se drobe u granule. Zatim se te granule “kuhaju” u posebnim kotlovima vodenom parom kako bi se potaknulo njihovo širenje i vezivanje prirodnim vezivima hrasta. Taj proces daje plutu konačnu prirodnu čokoladnu boju. Biomasa, nusproizvod granulacije hrasta plutnjaka, koristi se za grijanje vode, čime proizvodnja postaje 95% energetski samodostatna i time ekološki prihvatljiva. A iz tih blokova pluta nastaju čudesne obloge i neusporedivi komadi namještaja.

Spomenuli smo već da pluto posjeduje svojstva superjunaka. On je zvučni i termalni izolator te djeluje protiv vibracija. Također je i pročišćivač CO2. Čak i nakon “berbe” grana, hrast plutnjak i dalje normalno raste u svom okolišu i upija CO2. Svaka tona pluta (kore) skinuta s hrasta plutnjaka pročisti 70 tona CO2 iz atmosfere.

Korištenje pluta kao materijala u građevini i uređenju interijera iz ovih razloga dodatno potiče sadnju ovog plemenitog drveta te pridonosi čišćem i zdravijem okolišu. Estetski doživljaj koji pruža dizajnerski oblikovana plutena zidna obloga, koja regulira buku i vlagu, ostaje u pamćenju. Dizajneri imaju mogućnost samostalno kreirati vlastitu oblogu prema svojim idejama te pluto kao uistinu plemeniti materijal koristiti u najraskošnijem obliku.

You may also like