IzdvojenoSavjeti

Bijele kuhinje: Uvijek su među najpoželjnijima bez obzira volite li moderan, klasičan ili rustikalan stil

two brown bar chairs

U današnjem društvu u kojem se odvijaju sve veće migracije i sve brži tempo života, stilovi se sve više isprepliću dajući prednost pragmatičnosti i udobnosti

Vlastita se osobnost sve izraženije provlači kroz naglašeno probijanje uvriježenih granica, pravila i nametnutih formi kreirajući potpuno novi stilski izraz kroz stvaranje neutralnog kuhinjskog platna na kojeg ćemo sami preslikati osobnost svoje obitelji.

Stilska se pravila razlikuju, mijenjaju i razvijaju kroz vremenske periode i lokacije. Ipak, kada je u pitanju uređenje kuhinje, bijela je jedna od najčešćih boja na koju se većina odlučuje. Iako je to mjesto, gotovo u svakom domu, koje svakodnevno podnosi zahtjevne uvjete izazvane kuhanjem, pečenjem, prženjem… bijela, iako na prvu osjetljiva, sve će to stoički podnijeti, a neće vas namučiti niti održavanjem. Naravno, ako to činite redovito. No, nije li redovito održavanje značajka koja je zajednička svim bojama, stvarima, biljkama i svemu čemu smo okruženi?!

Nekoliko je razloga zašto je bijela među omiljenim bojama kada su u pitanju kuhinje. Naime, ako vaš kuhinjski prostor baš i nije prostran, s odabirom bijelih elemenata nećete pogriješiti jer ćete u tom slučaju postići vizualno prostraniju kuhinju. Osim toga, prednosti bijele kuhinje su i te što ostavlja dojam prozračnosti i urednosti.

Mnogi pri uređenju svog životnog prostora baš u bijeloj kuhinji vide još jednu prednost, a to je da se savršeno slaže i lako ju je kombinirati s drugim bojama i materijalima nebitno radi li se o drvetu, kamenu ili čak crnim detaljima poput slavine ili sudopera. Jer suprotnosti se privlače, zar ne?! Stoga ne samo da takva crno-bijela kombinacija neće međusobno isključivati jedno drugo već će se savršeno nadopunjavati i još više istaknuti.

Valja naglasiti još jedan razlog zbog čega je bijela odličan izbor, a to je njezina dugovječnost. Možete li se uopće sjetiti perioda ili vremena kada bijela nije bila ‘in’ i to ne samo u uređenju interijera?

Ovisno o detaljima, materijalima i oblikovanju opreme za namještaj, svaki bijeli prostor poprimit će drukčiji stilski izraz i ostaviti potpuno drugačiji dojam na nas.

Donosimo vam sedam različitih stilova bijele kuhinje, a na vama je da procijenite koji bi se najbolje uklopio u vaš prostor i prilagodio vašim potrebama.

Rustikalna kuhinja

brown wooden shelf

‘Istrošeno’, ‘neravno’ i ‘grubo obrađeno’ možda nisu osobine na koje bismo prvo pomislili kada govorimo o rustikalnim kuhinjama. Međutim, takav stil kuhinje sadrži elemente koji su upravo takvi – pomalo sirove uspomene nekih prošlih vremena. Rustikalni stil kuhinje donosi toplinu, funkcionalnost i udobnost. Karakteriziraju ga otvorene police, široki umivaonici, klasični podovi i velika radna površina kuhinjskog stola. Dodate li takvoj kuhinji, drvo, kamen, ciglu, kamin i pokoji ‘retro’ kuhinjski uređaj, imat ćete pravu ‘starinsku i seosku’ idilu koja će vas uvijek podsjećati na bakinu kuhinju..

Tradicionalna kuhinja

four brown stools

Tradicionalne kuhinje najviše definiraju detalji poput lukova, konzola, dekorativnih štukatura, ormarića s profiliranim vratima, mješavine starinskih obrada površina, pa čak rasvjeta odnosno luster. Drveni podovi, koloristički detalji i vesele zavjese, izazvat će osjećaj bezbrižnosti i udobnosti.

Bez obzira na tradicionalnu osnovu, takve kuhinje gotovo uvijek nose pečat osobnog stila vlasnika. Tradicionalni dizajn kuhinje ostavlja dojam topline, ali i dobrodošlice. S obzirom da takav stil pruža veliku fleksibilnost, odličan je izbor za vlasnike čiji ukus obuhvaća i suvremena i tradicionalna stilska obilježja.

Klasična kuhinja

brown wooden chair beside white wooden table

Klasični stil uređenja kuhinje voli prostor, no ne mora ga nužno zahtijevati osobito u današnje moderno doba u kojem granice, kada je uređenje interijera u pitanju, gotovo da i ne postoje, pa se tako i malena kuhinja može urediti u klasičnom stilu. Ono što je bitno u tom slučaju, jest pripaziti na funkcionalnost prostora stoga je bijela idealan izbor. No, postoje elementi koji su karakteristični upravo za klasične kuhinje bile one velike ili male, a to su: jasne linije, prirodni materijali, neopterećen prostor, izbor rasvjete i bez previše sitnih detalja.

Moderna kuhinja

white wooden kitchen cabinet with mirror

Definicija ‘modernog’ varira, ali kada je riječ o modernom kuhinjskom dizajnu, on predstavlja prvenstveno kombinaciju stila i funkcionalnosti. Glatke plohe, elegantni i jednostavni oblici, ravne i ‘čiste’ linije bez ukrasa, velike i organizirane police, odlike su moderne kuhinje. U svakom slučaju,
naglasak je na minimalizmu. Upravo u ovakvim kuhinjama materijali od kojih su izrađene posebno dolaze do izražaja. Osim izgledom, materijali trebaju zadovoljavati kvalitetom, dugotrajnošću i otpornošću, pa se u moderne kuhinje sve češće ugrađuju kvarc ili porculanske radne plohe.

Suvremena kuhinja

white wooden table with chairs

Suvremene kuhinje odlikuju se elegancijom. Podložne su ukrasima kojima ćete joj dodati vlastiti pečat. Dok ‘čista’ moderna kuhinja promiče strukturu u rasterećenje, suvremeno opremljena kuhinja je ipak nešto razigranija kada su u pitanju oblici i završne obrade. Ovakav stil uređenja kuhinje, uključuje i elemente drugih stilova te stvaranje odraza vremena u kojem je nastala.

Eklektična kuhinja

brown wooden seat beside white wooden kitchen cabinet

Prihvaćanje uvriježenih ili nametnutih trendova ne podudara se s vašim karakterom? To je potpuno prihvatljivo pogotovo kada uređujete svoj dom u kojem se prvenstveno vi trebate osjećati ugodno. U tom slučaju je eklektični stil pravo rješenje za vas jer u njemu nema jednog stila kao ni samo jednog
pravila osim onog najvažnijeg: moj dom, moja pravila!

Eklektični stil uređenja kuhinje tu će vam dati potpuno odriješene ruke. Slobodno miješajte i povezujte stilove po vlastitim željama i ukusu. Trik je u
tome da budete ‘pobunjenik s razlogom’. Prikupite ideje za iznimno jedinstvenu i kuhinju koja će odražavati vašu osobnost. Neka se ‘dodiruju’ moderan i rustikalni stil, unesite internacionalni ‘štih’, a slobodno sebi dopustite i malo drskosti i odvažnosti. Eklektični stil to obožava.

Futuristička kuhinja

man in black shirt standing near counter

To je pomalo kuhinja naše mašte i naših snova. Teško ju je jednoznačno stilski definirati jer podrazumijeva cijeli spektar najraznovrsnijih rješenje. No, nipošto nemojte pomiješati kuhinju budućnosti i futurističku. Naime, kuhinja budućnosti je usmjerena na to da tehnološki obuhvati sve tehnološke blagodati pripreme hrane i procesa u kuhinji dok je futuristička kuhinja ipak odlika stila. U futurističkoj kuhinji se nastoji kroz oblike i funkcionalne elemente naglasiti uporaba ne-klasičnih materijala kao i zanimljivost neuobičajenih kombinacija i rješenja.

You may also like

More in Izdvojeno