IzdvojenoSavjetiTvoj Izlog Ideja

Izbjegnite klasične pogreške: Savršena kuhinja za savršenu pripremu hrane

white ceramic mug on white ceramic saucer on white wooden cabinet

Uređenje kuhinje je veliki izazov. Štoviše, struka se slaže, da je to jedan od najizazovnijih zadataka kada govorimo o uređenju interijera

Prostor je to koji mora biti praktičan, kako za pripremu hrane tako i za održavanje, maksimalno iskorišten i organiziran, a pritom pružiti ugodno ozračje kada se ondje na okupu nađe obitelj ili druženju s gostima.

Dosta je stvari o kojima morate dobro promisliti kada se odlučite za uređenje kuhinje tim više što to nije prostor kojega ćete često preuređivati ili mijenjati. Kada planirate kuhinju, razmišljajte o njoj kao o dugoročnoj investiciji jer taj zahvat nije ‘lagan’ niti što se posla tiče niti financijski. No, nemojte se uplašiti i obeshrabriti na samom početku jer u nastavku ćemo vam otkriti kako izbjeći klasične pogreške, a na što trebate obratiti pažnju kako bi vaš konačan rezultat bio bez greške i zadovoljio sve vaše potrebe..

Kuhinjski ormarići i ladice

Njihova unutrašnjost i raspored su ključni da vaša kuhinja uvijek izgleda organizirano i uredno stoga se itekako preporučuje da razmislite o svojem posuđu i potrebama kuhanja. To, konkretno, znači da trebate uzeti u obzir: koliko posuđa imate, koliko često kuhate, koristite li velike ili manje lonce i tave… jer tako ćete najbolje organizirati prostor za pohranu i izbjeći nered u kuhinji. Ormariće i ladice lako možete prilagoditi svojim potrebama i na taj način olakšati sami sebi svakodnevicu.

Radne ploče

dining set photography

Kuhinjske radne ploče su najzahtjevnije površine u domaćinstvu. Žarišna su točka svake kuhinje i ključni dio njezina dizajna. Moraju biti vizualno atraktivne, ali ne smijemo zanemariti niti njihovu funkcionalnost odnosno izdržljivost. Otpornost je u ovom slučaju iznimno bitna jer se na radnim pločama svakodnevno pripremaju namirnice, ostavljaju vrući lonci, a zahtijevaju redovito i intenzivno čišćenje što također dovodi do habanja. Nekoliko je opcija o kojima možete razmisliti, a to su: mineralne ploče, dekorativni iverali, compact, kvarc ili porculan.

Sudoper

stainless steel faucet turned off

Taj dio kuhinje nipošto ne smijete omalovažiti misleći kako ćete u njemu ‘samo’ odlagati prljavo posuđe i eventualno ponešto oprati prije nego premjestite u perilicu. Štoviše, sudoper je najviše korišteni dio svake kuhinje stoga itekako pažljivo birajte. Osim dimenzija, jer nije isto imate li veliki ili manji prostor na raspolaganju, obratite pažnju i na materijal od kojeg je izrađen. Prilikom odabira sudopera, osim oblika i veličine, valja uzeti u obzir njegovu izdržljivost, lako održavanje i antibakterijsku zaštitu. Granit ili inox, crni, bijeli, sivi, crveni, rozi, zeleni…? Izbor je ogroman, a odluka je na vama.

Dodatne radne površine

white ceramic plates on white wooden kitchen cabinet

Tehnologija se brzo razvija i napreduje što utječe na sve čime smo okruženi, a time i na tempo i kvalitetu naše svakodnevice. Nije taj napredak mimoišao ni materijale i opremu za namještaj. Davno smo iza sebe ostavili vremena kada smo mogli birati između samo dvije vrste sudopera i to onih s jednim ili dva korita. U današnje vrijeme vam čak i sudoper može osigurati dodatni prostor za pripremu hrane što je iznimno praktično za male kuhinje, ali itekako su dobrodošli i u već prostore.

Tako na raspolaganju danas imamo i sudopere u sklopu kojih možete birati drvenu ili staklenu dasku za rezanje kao i ocjeđivač. Osim toga, možete izabrati i način ugradnje sudopera između onih čiji su rubovi iznad, u ravnini ili ispod radne površine. Niti tu nije riječ samo o estetici jer, primjerice, sudoper čiji su rubovi ispod radne površine lakše je održavati jer nema rubova gdje će se nakupljati prljavština ili kamenac.

Zbrinjavanje otpada

Jedan od najvećih izazova svake kuhinje je zbrinjavanje i eliminiranje otpada. Organski otpad može vrlo lako i jednostavno riješiti drobilica kuhinjskog otpada. Dakle, ono što već odavno gledamo u američkim filmovima i serijama, može postati i dio vaše kuhinje. Zaboravite na neugodne mirise ostataka ručka ili večere jer drobilica potpuno usitnjava organski otpad koji potom otječe kroz standardnu instalaciju ili kuhinjski odvod. Za ostali kuhinjski otpad pobrinut će se kante koje osim razvrstavanja, imaju i dodatna spremišta za maksimalnu iskoristivost i najmanjih prostora unutar kuhinjskih ormarića ili ladica. Na tržištu možete naći i kante koje sadrže zaštitu od neugodnih mirisa.

Dodatni prostori za pohranu

Praktično i mudro treba organizirati prostor. U ovom slučaju to nije važno samo za male kuhinje već i za velike. Naravno, ako želite izbjeći nered i trošiti vrijeme tražeći gdje se nalazi lonac kojeg ne koristite često, ali eto, baš sada vam treba. Upravo zbog toga su izvlačne i kutne košare, te ugradbene smočnice ili kolone, i više nego dobrodošle u svaku kuhinju. Izvlačne košare su iznimno praktične radi preglednosti i lake dostupnosti posuđa i namirnica koje se u njima nalaze.

Teško dostupan prostor u kutovima kuhinjskih ormara najbolje je iskoristiti ugradnjom kutnih kuhinjskih košara koje omogućavaju laku dostupnost i najudaljenijih dijelova namještaja. Kolone ili ormari za namirnice s nekoliko lako dostupnih košara pružit će vam iznimno puno mjesta za pohranu namirnica čime se značajno štedi prostor, a mogu čak u cijelosti zamijeniti smočnicu.

You may also like

More in Izdvojeno