Iskustva i inspiracijeIzdvojeno

Plava kuhinja Mirne Medaković koju ćete željeti kopirati

Praktična, funkcionalna i jednostavna – idealna za self service

Izgled i funkcionalnost kuhinje u vikendici nerijetko je uvijek u drugom planu. Kako ondje ne boravimo često, onda ni kuhinju baš ne koristimo, a kada je koristimo, za ono što nam je potrebno je dobra. Tako se nekako s cijelom tom situacijom uspješno nosila i glumica Mirna Medaković Stepinac, ali onda je odlučila napraviti jedan neočekivani ‘twist’ – preurediti kuhinju u svojoj vikendici. Imala je nekoliko želja, a te su da ona bude praktična, funkcionalna i jednostavna i da se česti gosti gosti u njoj sami mogu snaći.

Igra materijala i boja u country stilu

Veliku pomoć oko ideje i realizacije Mirna je pronašla u Bobi Blašković, autorici D bloga i njezinom suprugu arhitektu Draženu. Ono što je prvo trebalo uzeti u obzir jest činjenica da je kuhinja mala pa je trebalo raditi sve po mjeri. Ono što je Mirna htjela izbjeći jest klasika, i prilagoditi estetiku kuhinju nekom ‘country’ stilu. Cijela priča zapravo je započela u Iverpanu gdje su se svi zajedno poigrali s materijalima i bojama. Ključno je da materijali budu izdržljivi i kvalitetni jer će kuhinju koristiti puno ljudi, a ono što je smeta su otisci prstiju.

Kako nam Mirna priča, Boba je sugerirala da radna ploča bude jednostavna, od materijala od kojeg se obično rade radne ploče, a predložila je i da ne stavlja pločice na zid, nego da se uzorak iste te ploče popne i na zid. U pravilu, to je značilo da neće trebati lajsne između kuhinje i pločica, što ju je jako razveselilo zbog praktičnosti i lakšeg održavanja. Odluka je pala i da kuhinja nema gornje elemente što daje jednu dozu suvremenosti, ali i lakoj preglednosti samog izgleda kuhinje.

MDF u boji je ispao totalni hit

Na temu materijala, Mirna ističe kako su odabrali radnu ploču s uzorkom betona i isti takav iveral za vertikalnu plohu zida i gornju policu. S obzirom na to da kuhinja nije velika, odlučili su se malo poigrati s materijalom fronti i unatoč malo višoj cijeni, odabrali MDF u boji u indigo plavoj nijansi što izgleda jako efektno.

Posebnost MDF-a u boji je ta što ga nije potrebno dodatno lakirati i materijal je u čitavom presjeku iste boje tako da ga možete ‘ufrezavati’, bušiti, rezati… raditi forme i oblike koje god želite. Na taj način vrlo jednostavno je dobiven ‘country’ izgled kuhinje i dojam kao da su fronte napravljene od letvica. Naime, Mirna otkriva kako je stolar ‘ufrezao’ linije svakih 10-ak centimetara i dobio se dojam letvica, a zbog toga se nije morala raditi potkonstrukcija.

Sudoper praktičan za pranje i dubok

S obzirom na to da nisu stavljali perilicu suđa, Mirni je bilo važno da je sudoper praktičan za pranje i dubok. Zato se odlučila za Schockov sudoper kao i slavinu s izvlačnim tušem.

Što se tiče uređaja, išli su na potpunu jednostavnost, one ugradbene koji će što manje dominirati prostorom. Sve u svemu, Mirna i njezina obitelj dobili su ono što su htjeli i to u jednoj efektnoj i vrlo učinkovitoj izvedbi.

You may also like