Izlog MaterijalaTvoj Izlog Ideja

Pluto kao dizajnerski superjunak: Ostavlja bez daha, a krije jako zanimljivu priču

Prirodni i zdrav izolator, koji štiti od buke, vibracija, otporan na vlagu, moguće je koristiti kao zidnu oblogu fantastičnog dizajna, čineći svaki interijer posebnim, toplijim i zdravijim

Zbog toga je pluto samozatajni superjunak unutarnjeg uređenja.

Pluto ima sposobnost potaknuti sjećanja. Ono potiče udobnost i dopušta energiji da teče. Omogućava kući da diše, poboljšavajući kvalitetu života u unutrašnjosti. Ali, ovaj plemeniti materijal može procvjetati i izvan zidova.

‘Mislim da će budućnost izolacije biti kroz umjetnički izričaj izvan zidova s vanjske i/ili unutarnje strane zgrada’ Tim riječima Paulo Estrada, izvršni direktor Sofalce, strastveno opisuje pluto, materijal koji je obilježio njegov život, proizvodnju i koji je putem Iverpana stigao i u Hrvatsku.

Krenuvši od pluta kao isključivo izolacijskog, građevinskog materijala, tvrtka je postupno razvila svoje brendove – Gencork u kojem pluto poprima razne stilove za uređenje interijera i BlackCork kroz koji se pretvara u namještaj.

U Portugalu su tri glavne vrste drveta koje se koriste kao roba, prerađena ili sirova – eukaliptus, bor i hrast plutnjak. Postoji i izreka – eukaliptus sadiš za sebe (jer u 10 godina stiže šuma pogodna za sječu), bor sadiš za svoju djecu (jer mu treba dvadesetak godina da dođe u zrelost pogodnu za sječu), a hrast plutnjak sadiš za svoje unuke jer eksploatacija može početi tek za trideset, a puna za pedeset godina…

Pluto koje se koristi kao materijal za uređenje interijera potpuno je prirodno i bez ikakvih dodataka. Stiže isključivo od grana hrasta plutnjaka, drobi se u granule, potom se bez ikakvih aditiva u posebnim kotlovima ‘kuha’ vodenom parom potičući širenje granula te njihovo vezivanje u blokove prirodnim vezivima samog hrasta.

To ‘kuhanje’ daje proizvodu i konačnu prirodnu čokoladnu boju. Za grijanje vode koristi se biomasa koja je nusproizvod granulacije hrasta plutnjaka pa je cijela proizvodnja 95 posto energetski samodostatna i uistinu ekološka.

Stroj koji pretvara granule pluta u blokove nakon ubrizgavanja vodene pare

I iz tih se blokova potom rade čudesne obloge i neusporediv namještaj. Jer, svojstva pluta su poput onih superjunaka. Ovaj supermaterijal je zvučni i termalni izolator, djeluje i protiv vibracija, a ujedno je i pročišćivač CO2. Jer, čak i nakon ‘berbe’, hrast plutnjak i dalje normalno stoji i upija CO2.

Na jednu tonu pluta (kore) skinute s hrastova plutnjaka, ovo drveće pročisti 70 tona CO2 iz atmosfere. Stoga je korištenje pluta kao materijala u građevini i uređenju unutrašnjosti dodatni poticaj sadnji ovog plemenitog drveta i dodatni zamah čišćem i zdravijem okolišu.

S druge strane, ljepota koju pruža dizajnerski oblikovana plutena zidna obloga koja regulira buku, vlagu… estetski je doživljaj za pamćenje. Povrh toga, dizajnerima je omogućeno da kreiraju vlastitu oblogu, prema svojoj ideji, koju potom u tvornici prenose na plutene blokove, označavaju redoslijed slaganja, pakiraju i šalju kupcu.

Zid od pluta (corkbiomorph) koji se prostire na više od 150 m2.
Wow Gaia, Porto

U provedbi vlastitih ideja uređenja interijera koriste i uistinu plemeniti materijal – pluto i to u svom najraskošnijem obliku.

You may also like