Iskustva i inspiracijeSavjeti

Arhitektica Ivana Niskota dala nam je 5 korisnih savjeta za uređenje interijera, ako ste to odlučili raditi sami

Evo o kojim stvarima biste trebali voditi računa ukoliko ste si postavili ovaj izazov

Složit ćemo se svi kako uređenje doma zahtijeva puno vremena, strpljenja, ali i preciznosti. S obzirom na to da se radi o vašem životnom prostoru i vašem novcu, cilj je da taj projekt prođe što bezbolnije za vaš novčanik, ali i mentalno zdravlje.

Kako biste se osigurali da to zaista bude tako, potrebna vam je prije svega dobra priprema, posebice ako ste se u to sve skupa odlučili upustiti samostalno, bez stručnog vodstva.

U suradnji s arhitekticom Ivanom Niskotom i vlasnicom studija za uređenje interijera Dekorum donosimo vam pet konkretnih savjeta kako da si cijeli proces uređenja interijera maksimalno olakšate i u konačnici dobijete svoj dom iz snova.

Skica prije svega

Za početak imajte skicu s mjerama. Svaka promjena u prostoru bi trebala početi s tlocrtom makar bila samo skica koja ne mora biti u mjerilu, ali treba imati upisane točne mjere kako bi se lakše snašli u prostoru.

Inspiracija, natuknice i definirani budžet

Skupite fotke inspiracije i zapišite uz njih natuknice što vam se sviđa i okvirni budžet koji ste spremni upotrijebiti za uređenje. Kad su želje i zahtjevi uobličeni i zapisani to postaje koncept, a kad postoji koncept projektiranje i uređenje ide u pravom smjeru.

Trgovine sa stručnim vodstvom su prednost

Ako mijenjate podne obloge i preuređujete kupaonicu i(ili) kuhinju razmišljajte na način da su to najdugovječnije promjene u stanu za koje dobro treba promisliti svaki korak. Za podne obloge ako je stan u pitanju uvijek birajte drveni pod, parket daje stambenom prostoru toplinu vizualno i onu pod nogama. Kod opremanja kuhinje i kupaonice iskoristite opciju nekih većih dućana koje u sklopu svoje usluge imaju i stručno vodstvo u projektiranju pa u cijeni opreme (kuhinje ili kupaonske opreme) možete dobiti i pomoć u projektiranja tih vrlo kompliciranih dijelova stana.

Držite se dimenzija

Blagovaonica i dnevni boravak su prostorije u stanu u kojima se najviše boravi i one zaslužuju najviše pažnje. Jako je bitno pogoditi pravu dimenziju blagovaonskog stola i kauča. Česta greška u odabiru bude da se bira preveliki kauč ili stol i s time prostor najviše smanji. Ta dva komada namještaja najviše “nose prostor” i dimenzijama i stilski i zapravo su okosnica “društvene” zone stana.

Pazite na umjerenost neovisno o stilu

Oprema i detalji, rasvjeta, tepisi, zidni elementi i ukrasni, su zadnja stavka koja se projektira i s njom u prostor unosite svoj stil i osobnost. Kojem god stilu pripadate pazite na umjerenost. Izbjegavajte ishitrenu kupovinu i za svaki komad opreme imajte nekoliko opcija, posložite ih u printevima ili u kolažu u nekoj od mobilnih aplikacija svoje favorite kako biste lakše odlučili koji tepih, stol, rasvjetno tijelo, fotelja bolje funkcioniraju zajedno.

You may also like