DogađanjaIzdvojeno

Dobrim projektiranjem možete imati funkcionalnu kuhinju u šest četvornih metara, a lošim upropastiti prostor od 15. Evo kako da vam se to ne dogodi

Bili smo na radionici projektiranja kuhinje i blagovaonice. Sve dileme su riješene, a pala je odluka i oko odabira materijala

Ako ste ikada bili u procesu stvaranja svoje nove kuhinje ili ste je pak preuređivali, onda vjerujemo da znate i o kakvom je izazovu riječ, posebice ako ste se u to odlučili upustiti sami. No, arhitektica Ivana Niskota iz studija Dekorum doskočila je tom problemu i osmislila korisnu radionicu upravo na tu temu – Radionicu projektiranja kuhinje i blagovaonice uz njezino stručno vodstvo, koja je namijenjena svim entuzijastima i ljubiteljima uređenja interijera te svima onima koji bi htjeli steći znanje iz tog područja.

Kakav je zapravo koncept radionice?

Na pitanje kako je radionica izgledala, Ivana nam otkriva kako joj je svaka radionica na neki način mali izlazak iz komfor zone. Naime, iza sebe već ima njih desetak koje je radila, a koje su bile slične, no općenitije i obuhvaćale su projektiranje cijelog stana. Kroz njih je prošlo oko 50 polaznika na temelju čega je skupila dojmove, osjetila tržište te za novu sezonu pripremila ovaj malo drugačiji koncept.

“Za radionice se temeljito pripremam i trudim se polaznike upoznati, ‘brifirati’ i kontaktirati prije samog početka kako bih dobila njihovo povjerenje i kako bi se oni osjećali ugodno u mom društvu, a onda i u društvu ostalih sudionika. Bitno mi je da atmosfera bude opuštena, da se polaznici otvore i osjećaju sigurno pitati sve što ih zanima. Atmosfera s ove radionice bila je sjajna, svi smo kliknuli i dobro se zabavljali projektirajući.

Četvero ljudi za stolom i četiri različitih projekta bili su odlični za razmjenu informacija. Svašta se nauči u tom postavu i kroz tuđe projekte jer svaki tlocrt ima drugačiji koncept, a svaki polaznik ima drugačije navike u upotrebi kuhinje i blagovaonice. Ono što bih stavila kao poveznicu sam ja. Sve polaznice su mi ukazale povjerenje jer vjeruju mom načinu rad”, poručila je Ivana koja dodaje i kako su neke polaznice došle s predznanjem o interijerima, ali ono što im je bilo zajedničko jest što je svaka od njih točno znala što želi. Osim toga, dodaje, sjajno su se snalazile u cijelom procesu, a Ivana ne krije i kako je zadovoljna rezultatom koji su postigli u skoro tri sata projektiranja.

Glavni alati su olovka, škare i ljepilo

Na pitanje kako je radionica zapravo zamišljena, Ivana govori da su joj sve polaznice prije početka radionice poslale izmjere kuhinje i blagovaonice na kojoj žele raditi kako bi se upoznala s konkretnim primjerima na kojima će zajednički raditi. Fora kod ove radionice jest što su glavni alati olovka, škare i ljepilo, a polaznice su se sprijateljile i s izrazima mjerilo, kote, koncept i ‘mood’ mapa.

Nakon što su izradile koncepta kuhinje, odnosno donijele odluke o tome kako žele da njihova kuhinja i blagovaonica izgledaju na temelju stila, estetike, ali i načina na koji se kuhinja koristi, uslijedilo je samo projektiranje kroz tlocrt i poglede putem izrezivanja arhitektonskih simbola te iscrtavanje pogleda. Ovo je dio u kojem su polaznice doznale sva pravila za projektiranje funkcionalne kuhinje i organizacije prostora. Nakon praktičnog dijela s arhitekticom polaznice su potom odšetale do showrooma Izlog ideja u zagrebačkoj Draškovićevoj ulici, koji je u neposrednoj blizini, a ujedno i partner radionice.

Stručni savjet oko odabira materijala uvijek je dobrodošao

S obzirom na to da je Izlog ideja generalno zamišljen kao mjesto okupljanja ljudi iz struke, ali i svih onih zaljubljenika u taj segment, ovo je bio vrlo prikladan drugi dio radionice. Polaznice su se ondje imale prilike dodatno savjetovati sa stručnjakom iz koji im je predstavio i demistificirao pojedine materijale za kuhinju i blagovaonicu koji su ih interesirali, odnosno fronte i radne ploče koje bi se uklopile.

Isto tako, na licu mjesta riješile su mnoge dileme oko odabira materijala na temelju njihovih svojstva, prednosti, ali i estetike, kada su ujedno postale i sigurnije u svoje odluke jer su imale mogućnost opipati i na pravi način doživjeti željene materijale.

Osim materijala, u Izlogu ideja doznale su i za jako ‘cool’ inovativne mehanizme koje mogu uklopiti u svoje kuhinje iz snova, kao što su elektronski podizači fronti gornjih elemenata, vrste integrirane rasvjete u elementima, ali i testirati porculansku radnu ploče s integriranom nevidljivom indukcijom koja ih je oduševila.

Uspješna partnerska suradnja

“Kod Iverpana me osvojila njihova ponuda i zaokret u modernom pristupu arhitektima i klijentima te dostupnim showroomom u centru grada. Stilski i načinom rada su mi bili najbliži od svih proizvođača na tržištu. Izrazito sam sretna što smo ostvarili ovu suradnju, a to mogu potvrditi i moje polaznice“ osvrnula se Ivana te dodala kako su polaznice i ona svoj put nastavile prema showroomu Trika na adresi Ul. kneza Borne 24 – 1 gdje su imale prilike zajedno birati i namještaj kao što su blagovaonski stolovi, stolice i ostali komadi koje priželjkuju i vide u svojoj blagovaonici.

A kako se svidjelo sudionicama?

Po završetku radionice, zanimalo nas je i kakvi su dojmovi sudionica. Kristina nam je entuzijastično rekla kako joj je bilo zbilja korisno i sjajno. Posebno je se dojmio individualni pristup, iako je u pitanju grupno projektiranje, koje isto vidi kao prednost jer je imala prilike čuti različita promišljanja na drugim projektima.

“Dobila sam puno informacija, u biti su bile četiri kuhinje, pa onda i četiri izazova, i sve su drugačije. Osobno sam došla s nekom idejom oko kuhinje, ali sam imala i dileme u smislu gdje bih postavila neke elemente. No, do kraja radionice razriješili smo i definirali sve što mi je bilo potrebno”, objasnila je Kristina i posebno istaknula Ivanin pristup radionici koja je sa svakom sudionicom predano radila i odmah prepoznala tko što želi i očekuje od svoje kuhinje i blagovaonice, pa na temelju svega i savjetovala kako bi ‘final’ bio bez greške, ali i u skladu s preferencijama.

Stručno vodstvo odigralo je veliko ulogu u uspješnom stvaranju finalne ideje

Za kraj, Ivana je dodala kako joj je drago da je radionica bila uspješna i da je znanje koje su polaznici dobili vrijedno, kao i sam idejni projekt do kojeg su zajedno došli.

“Imati stručno vodstvo u projektiranju kuhinje je nevjerojatna prednost koja između ostalog i štedi novac. To je bio jedan od glavnih koncepata ove radionice, učiniti klijentima projektiranje financijski dostupnije i u konačnici praktično. Isto tako, treba imati na umu da s dobrim projektiranjem možete imati funkcionalnu kuhinju u šest četvornih metara, a lošim upropastiti prostor od 15. Šećer na kraju naravno je ono što se najviše vidi i što je ljudima jako bitno, a to je izgled same kuhinje. Od pravilnog odabira materijala do slaganja različitih dekora zajedno”, poručuje.

Da stvar bude bolja, svi polaznici su kod oba ‘brenda’ partnera radionice mogli ostvariti 10 posto popusta na opremu i namještaj koji su odabrali, tako da je ovo zaista bila jedinstvena prilika za sve one koji se trenutno nalaze u procesu uređenja ili adaptacije.

You may also like

More in Događanja