Događanja

Posjetili smo novo izdanje Zagreb Design Weeka

Evo što je sve donijelo novo izdanje najvećeg hrvatskog festivala posvećenog dizajnu – Zagreb Design Week

Najveći hrvatski festival posvećen dizajnu, Zagreb Design Week (ZGDW), ove je godine proslavio svoj jubilarni, deseti rođendan. Najveće izdanje festivala dosad bilo je obilježeno bogatim i zanimljivim programom na novoj središnjoj lokaciji, Zagrebačkom velesajmu. ZGDW je vrata prvog festivalskog dana otvorio 26. rujna u 17 sati, a slavlje jubilarnog izdanja potrajlo je do 1. listopada. U sklopu festivala, deset lokacija diljem grada organiziralo je svoj program.

“Ne mogu vjerovati da već deset godina radimo tjedan dizajna. Promijenili smo četiri lokacije, preživjeli pandemiju i postali najveći festival dizajna u Jugoistočnoj Europi. Ništa od toga ne bi bilo moguće bez podrške Grada Zagreba, Turističke zajednice Grada Zagreba, te izlagača i sudionika bez kojih ne bi postojao Zagreb Design Week”, izjavio je Daniel Tomičić, osnivač i direktor festivala.

Mnoštvo sjajnih hrvatskih izlagača

Jubilarno izdanje festivala ostat će upamćeno i po ZGDW Furniture Showu, velikom sajmu namještaja koji je u paviljonu 8 Zagrebačkog velesajma okupilo dvadesetak pažljivo odabranih izlagača među kojima su se našla sva četiri najbolja hrvatska proizvođača: Prostoria, Milla&Milli, Metoda i Nunc. Upravo ondje, prvi su se puta svjetskoj javnosti predstavile tri nove hrvatske marke — Folium, Terrazza i Conture, dok se hrvatskim kupcima prvi puta predstavili Volumen, Woak, Garda, Rinocca i Zavar.

Danas, deset godina kasnije, osim spomenute Prostorije i brenda Milla & Milli, na ZGDW-u svoje je proizvode predstavio i drugi renomirani hrvatski proizvođači poput marke dizajnerskog namještaja od masivnog drveta Metoda, koja je na prošlogodišnjem izdanju festivala imala premijeru, te marka Nunc koja iz godine u godinu osvaja sve više ljubitelja minimalističkog i multifunkcionalnog namještaja. Osim vrhunskog dizajnerskog namještaja i razina predstavljanja bila je na najvišem svjetskom nivou.

Holistička rješenja za izradu namještaja

Među izlagačima našlo se još jedno hrvatsko ime, hrvatska kompanija Iverpan koja je od samo nekolicine zaposlenika narasla na preko 220 zaposlenih, uvodeći nove tehnologije u proizvodne procese. Njihova nepokolebljiva posvećenost izvrsnosti proširuje se na obuhvaćanje holističkih rješenja za izradu namještaja. Bilo da se radi o okovima za namještaj, materijalima ili premium proizvodima, primarni fokus i dalje ostaje na unaprjeđenju životnog prostora. Surađujući s vizionarskim arhitektima i dizajnerima te primjenjujući Iverpanove materijale pod vještim rukama iskusnih stolara, stvara se jedinstveni prostor prilagođen ambicijama i zahtjevima kupaca.

Prostoria i Milla&Milli predstavila se na štandovima s milanskog Salona del Mobile, a Metoda s, netom završenog, pariškog Maison et Objeta. Broj izlagača i njihova raznovrsnost, ali i uvid u najnovije trendove i inovacije predstavljene na najprestižnijim svjetskim sajmovima, poslužile su kao sjajan pokazatelj napretka, kako samog festivala, pa tako i domaće industrije namještaja koja je u svega deset godina postigla nevjerojatan uspjeh.

Food design izložba All You Can Eat

Tradicionalno, na otvorenju 26. rujna, bile su dodijeljene nagrade ZGDW AWARD za najbolja dizajnerska ostvarenja, a najbolja 133 rada bila su izložena na izložbi finalista. Izložbe, kao i popularni pop-up dućan ZGDW market, bili su postavljeni u paviljonima 7 i 7A, a ljubitelji dizajna su u šest festivalskih dana mogli pogledati i izložbu fakulteta i škola koja na jednom mjestu predstavlja radove studenata i učenika deset različitih obrazovnih ustanova, food design izložbu All You Can Eat koja propituje otpad stvoren priborom za jednokratnu upotrebu te izložbu bugarskog suvremenog dizajna Lokalna ljepota koja predstavlja radove devet dizajnera koji su reinterpretirali tradicionalne predmete iz različitih regija ove balkanske države. Na ZGDW modnoj reviji mladi modni dizajneri predstavili su publici svoje modne kreacije, a sve je zaokruženo dokumentarnim filmom „Dries“ o jednom od najvećih modnih dizajnera današnjice, Belgijancu Driesu Van Notenu.

Paralelno s programom ZGDW-a, u drugim su se paviljonima odvijali komplementarni sajmovi: Art Zagreb (7), Ambienta (8A i 9), Hotel&Gastroteh (11D) i Arhibau (10A i 11).

Subotnja večer bila je rezervirana za već tradicionalni party koji je ovoga puta bio popraćen ritmovima jednog od najpopularnijih regionalnih indie bendova, Porto Morto, koji slove kao neprikosnoveni podizači raspoloženja.

You may also like

More in Događanja