Iskustva i inspiracijeTvoj Izlog Ideja

Zavirite u zagrebački frizerski salon koji je sinonim za održivost kada je u pitanju uređenje interijera

Svoje mjesto ondje pronašli su i famozni organoidi, i to na frontama centralnog elementa, a više o nastajanju ovog atraktivnog prostora ispričale su nam dizajnerica Petra Čovran te suosnivačica Tatjana Grimson

Neki od ključnih motiva koji su prethodili nastanku ovog krasnog prostora bili su održivost i briga o okolišu, uključivost i promjena. Većina industrija danas dijeli jednu karakteristiku – pokušavaju što manje potrošiti u proizvodnji, a što više naplatiti u prodaji i upravo zbog toga iz vida gube onaj aspekt odgovornosti prema okolišu koji je vlasnicima ovog salona itekako bio važan.

Spoj održivosti i profinjenosti s modernim dizajnom i tehnologijom

Naime, iskustvo života u inozemstvu im je pokazalo da u brizi o okolišu nema mjesta za kompromis i da je održivost budućnost, a posebno u industrijama kose i ljepote. U svakom koraku razvoja V17 vlasnicima je bilo jasno da moraju biti pokretači promjene ako želite da ona zaživi – od koncepta, do izbora proizvoda koje prodaju i usluga koje nude, piše portal egradnja.hr. „Naša misija bila je tako spojiti održivost i profinjenost s modernim dizajnom i naprednom tehnologijom“, ispričala je za početak Tatjana Grimson, suosnivačica novouređenog frizerskog salona V17 koji je smješten u prizemlju Alfa stan suvremene stambene zgrade u zagrebačkoj Veslačkoj ulici na broju 17.

U suradnji s dizajnericom do modernog i bezvremenskog interijera salona

No, kako je nastajao interijer, otkrila je produkt dizajnerica Petra Čovran iz Studija skup iza čijeg se potpisa krije nastajanje ovog famoznog prostora. Kako doznajemo, investitori kažu da je dizajnerica saslušala priču investitora koja se na početku možda činila pomalo luckastom i onda ju je pretvorila u stvarnost.

Objasnili su joj da žele stvoriti prostor u kojem se svi osjećaju dobrodošlo. Htjeli su salon s vrhunskim frizerskim uslugama, akademiju kojom frizeri svoja znanja i iskustva mogu prenijeti kolegama te concept store s proizvodima koji nisu štetni za okoliš i čija se pakiranja mogu reciklirati.

Kad je dizajn interijera u pitanju, odabrali su prirodne materijale različitih tekstura jer priroda nije ni glatka ni savršena. Dominiraju neutralni tonovi smeđe, sive i bež boje i pločice s uzorkom koje u prostor unose boju. Drvo, prešane biljke, udoban i moderni namještaj zaokružuju cijelu priču, a s atmosferom u salonu su stvarno zadovoljni jer se klijenti mogu opustiti i ugodno im je.

Adaptacija frizerskog salona V17

Prostor na kojem se danas nalazi V17 već je ranije bio u najmu te je prvenstveno bila potrebna prenamjena prostora. Rađena je kompletna promjena instalacija kako bi bazeni za pranje kose mogli biti smješteni u stražnji dio, gdje je osmišljena intimna wellness spa zona.

“Pranje kose ne bi trebalo biti samo još jedan od dnevnih ili tjednih zadataka koje obavljamo, već bi trebalo biti posebno i opuštajuće iskustvo. Zato naši klijenti, dok im peremo kosu, uživaju na shiatsu masažnim foteljama. U dugogodišnjem radu s frizerima primijetili smo još i da svi ističu koliko tvrda voda utječe na kvalitetu usluge, pa smo u V17 odabrali Ecoheads tuševe s pročišćivačima vode koji iz nje uklanjaju kamenac i štetne metale jer svi kemijski tretmani bolje prianjaju na potpuno čistu kosu. Možemo vam reći da je kombinacija opuštajuće masaže i čiste vode pun pogodak, jednako to vole klijenti ali i svi mi koji radimo u salonu”, kaže Tatjana Grimson.

U razgovoru s dizajnericom Petrom saznajemo da je razmještaj instalacija u stražnji dio salona najjednostavnije bilo izvesti podizanjem prostora na jednu stepenicu. Ovakvo rješenje se i vizualno lijepo uklopilo jer se na taj način odvaja prostor istaknut keramičkim pločicama retro uzorka stvarajući zanimljiv kontrast podlozi od mikro betona u prirodnim nijansama, tvrtke Terra sol. Zavjesa koja dijeli stražnji dio od ostatka salona te prilagodljiva interesantno izvedena rasvjeta zaokružuju intimnu atmosferu kojoj se težilo u uređenju male wellness zone.

Podne i zidne površine

Dizajnerica je za zidove željela koristiti taktilne strukture koje ostavljaju drugačiji dojam. To je postignuto nanošenjem mikro betona hrapave teksture u obliku valovitih linija koje prema mišljenju investitora podsjećaju na duge nježne uvojke kose. Kompletan pod u interijeru, izuzev wellness zone također je pokriven mikro betonom koji je radi zaštite i otpornosti na kemikalije dodatno zaštićen.

Tonovi korišteni za pod i zid birani su na licu mjesta kako bi se mogao steći dojam kako će se oni ponašati u prostoru. Prostor je dosta dubok i trebalo je voditi računa da se odabere ton koji će se lijepo uklopiti u stražnjem mračnijem dijelu prostora, a jednako tako i svjetlijem dijelu sprijeda, koji je izložen danjem svjetlu kroz velike staklene površine na ulazu.

Pregradni zid je primjerice izveden i lakiran u istom tonu kao pod, nešto je niži a ploha iza je svjetlije nijanse, tako je postignuta slojevitost prostora. Sam prostor velik je oko 50 četvornih metara, ali zbog visine stropova od 3.6 m, poigravanja nijansama boja, korištenja namještaja za odvajanje funkcionalnih zona i stručnog projektiranja rasvjete kvadratura se doima mnogo većom.

Namještaj u salonu

Pored ulaza nalazi se prostor gdje možete sjesti dok čekate. Prepoznatljive stolice od prirodnog svijetlog drveta su iz hrvatske kompanije Prostoria, odakle su također proizašle i metalne svijetlo zelene barske sjedalice smještene nasuprot, pored pulta za konzultacije.

Prostorom dominira velika metalna polica, učvršćena za strop. Ima dvojaku funkciju, odvaja ulazni prostor te recepciju od dijela gdje se vrši friziranje, a ujedno služi kao prodajno-izložbeni prostor. Organoid i zagasito zeleni materijal koji dominira središnjom policom te baš svi pločasti materijali kojima je izrađena recepcija kao i ormarići za pohranu u dijelu za pranje kose odabrani su iz bogatog Iverpan asortimana.

U pitanju je atraktivni eko matrijal koji nije zanimljiv samo na dodir, nego radi svoje prešaste strukture i materijala od kojeg je načinjen ima i mirisni moment. Za preciznost i sklad izvedbe ugradbenog i ostalog namještaja izrađenog po mjeri zaslužna je tvrtka Plan Prestige d.o.o.

Prostor za friziranje smjestio se iza središnje police. Odabrane su četiri sjedalice talijanskog proizvođača Maletti, čiji je zastupnik za Hrvatsko tržište tvrtka Top Stil. Masažne fotelje toplih smeđih nijansi u kojima se možete opustiti za vrijeme pranja ili bojanja kose također potječu od istog proizvođača i dobavljača.

Prostor dodatno podižu četiri razigrana ogledala nepravilnog oblika. Frizerski namještaj odabrali su vlasnici osobno, a kasnije se sa dizajnericom radilo na odabiru boja i obloga u interijeru kako bi se namještaj što bolje uklopio u prostor.

Biljke u prostoru

Investitore je kod osmišljavanja koncepta rada frizerskog salona vodila ideja održivosti i brige o okolišu. Dizajnerica Petra Čovran ispričala je da je poštujući njihove želje stvorila ugodan, prozračan i bezvremenski prostor s ciljem da dugo vremena izgleda novo i moderno.

Završni dojam te točku na i cijeloj ideji i uspješnoj suradnji daju žive biljke u prostoru. Djelatnici tvrtke Dnevna doza biljaka došli su na lokaciju kako bi vidjeli koliko svjetla ima u prostoru te su prema svom znanju i iskustvu, namjeni prostora, veličini i osvijetljenosti, a u dogovoru s investitorima specificirali vrste bilja koje će dobro izgledati ali i sretno živjeti u interijeru frizerskog salona V17.

“Za nas je prostor bio potpun tek kad su se u njemu nastanile biljke i zato su one počasni stanovnici V17. Salon se nalazi u zagrebačkom Cvjetnom naselju, pa smo došli na ideju da okolinu preslikamo u unutrašnjost prostora salona. Klijente odmah na ulazu dočeka aglaonema, biljka koja potječe iz Kine i idealna je za zatvorene prostore jer može živjeti u širokom rasponu osvjetljenja, zahtijeva minimalnu njegu i ima velike listove.

Naša središnja polica je posebna jer je njen donji dio prekriven površinom od prešanog cvijeća i bilja, organoidom, a na vrhu police žive razne viseće biljke koje se uzgajaju u teglama. Osim što su lijepe, naše biljke čiste zrak filtrirajući iz njega štetne plinove kojih ima u svakom zatvorenom prostoru, a posebno u frizerskom salonu”, govori za kraj Tatjana, a mi vas pozivamo da pogledate našu raskošnu galeriju fotografija koju možete pronaći u nastavku.

Izvor: egradnja.hr

You may also like